Ingress

Azoknak, akik esetleg láttak engem a telefonomba bújva, néha majdnem nekimenve egy Demszky-karónak (illetve van Aartsen-karó, vagy hogy hívják az itteni polgármestert), olyasmiket motyogva, hogy "hogy a francba tette a rezonátort a csatorna közepére", azoknak most szólok, hogy van egy súlyos függőséget okozó geek játék, az Ingress.

A keretsztori az, hogy valami túlvilági energia (Exotic Matter, XM) szivárog be a világunkba a portálokon keresztül (véletlen egybeesés folytán a portálok köztéri szobrokhoz, érdekes kapukhoz és szökőkutakhoz szoktak települni, és minél népesebb egy környék, annál több van belőlük). A Felvilágosultak (zöldek) szerint ez jó dolog, és segíteni fog az emberiségen, az Ellenállás (kékek) szerint vissza kell szorítani. Ennek ellenére mindkét banda azzal van elfoglalva, hogy elhódítsa egymást elől a portálokat, és teljesen azonos eszközökkel dolgoznak. 

A Google-höz közel álló Niantic Lab fejlesztette ki a játékot, hogy mi volt a céljuk vele (sétára ösztönözni az embereket, rávenni őket végre, hogy regisztráljanak a Google+-ra, vagy egyszerűen még tovább nagytestvérezni minket), az számomra rejtély, de nagyon jól sikerült. Az XM a muníció, de gyakorlatilag az utcán hever, csak sétálni kell, hogy összeszedje az ember. Viszont a portálokhoz oda kell sétálni, a GPS miatt nincs csalás. A portálokat egy kattintással meg lehet hackelni, ekkor az ember mindenféle jóságot kap: rezonátort, robbantófejet, pajzsot... és a portál kulcsát. Amelyik portálhoz van kulcsod, ahhoz később linket létesíthetsz, távolról feltöltheted stb. 

Na, a leonbergi találta ezt is, és ő beszélt rá, hogy zöldek legyünk, mert akkor biztos valami menőt fogunk tudni csinálni az XM-mel, hát mit mondjak, ez nem igazán jött össze, de jól szórakozunk. Akkora veszekedések voltak belőle, hogy végül meg kellett egyeznünk: ha egy városban vagyunk, akkor egyikünk sem lopózik el stikában portálokat lopkodni azzal az ürüggyel, hogy elfogyott a tejföl, illetve ha ketten lövünk egy ellenséges portálra, akkor az szerzi meg, akinek kevesebb pontja van. Eddig szegény jószág nagy hátrányban volt, mert mire a telefonja egyáltalán betöltötte a portált, én már régen szétlőttem, de most sajnos megvette Optimus fővezér újabb változatát. Még fel kell ezt dolgoznom.

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio