Optimus

Most egy kicsit békésebb témáról ömlengenék nektek: Optimus fővezérről, az új telefonomról.

Közben ugye kiderült, hogy a régi telefonom (akit valamiért el se neveztem, nem kötődtem hozzá annyira) mégse halt meg végleg, Typhoon kolléga hathatósan levírusirtotta. Ezzel együtt jó ürügy volt egy új telefon beszerzésére, annál is inkább, hiszen az üzleti kapcsolataim révén (hah) nagykeráron tudok hozzájutni bármihez, aminek köze van a számítógépekhez. Csináltam egy tesztet, és az az LG Optimus G E975-öt hozta ki győztesnek. Megnéztem, szép, akkor legyen ő.

Az első meglepetés az volt, hogy mekkora (tepsi!). Nem érek át rendesen a hüvelykujjammal a billentyűzet túloldalára, de a saját billentyűit kétoldalra lehet rendezni, ha éppen két ujjal akarnék gépelni. Na de két ujjal már mindenképp átérem. Mindegy. Viszont kellemesen vékony, és egyébként gyönyörű: az előlapján egyetlen gomb sincs, egy nagy tükörfényes feketeség az egész. És közben több mag van benne, mint a laptopomban. 

A második (kellemetlen) meglepetés az, hogy mikro SIM kell neki. Belgiumban ez annyi, hogy beslattyogok a Telenethez, csókolom, mikro SIM kéne, ez a telefonszámom, köszönöm, viszlát. A Vodafone-nál ugyanez 7000 Ft. Azóta már figyelek erre, és más cégeknél is igazolódni látszik, hogy nyugaton egy magasabb alapdíjban sokkal több szolgáltatás van, míg Magyarországon a rendszeresen fizetendő tételek olcsóbbak, viszont olyan díjakat számláznak ki minden módosításért, hogy összességében legalább annyira jönne ki, ha valaki összeadná. 

A harmadik (szintén nem túl kellemes) újdonság, hogy míg az előző telefonom már akkor is kifutó modell volt, amikor megvettem, ez annyira új (2012 őszén jött ki), hogy még se tokot, se fóliát nem árulnak hozzá. A Media Marktban a rengeteg iPhone és Galaxy tok között van márkafüggetlen is, csak éppen azzal nem számoltak, hogy nem csak férfiak vesznek XL-es telefont, és mondjuk lenne igény szép példányokra. Végül Brüsszelben mosolygott rám ez:

J rögtön azt mondta, hogy illik hozzám, de aminek még jobban örültem, az az volt, hogy szerzett nekem rávaló fóliát, így kb. egy hónap után már nem félig vakon gépelek sms-eket a gyárin lévő óriási feliratok között sasolva.

Most ott tartok, hogy nem a Samsung Galaxy a life companion, hanem Optimus (illetve bármelyik, jól eltalált okostelefon, tulajdonképpen). Ezernyi apró kis dolga van, ami nagyon tetszik. Jól össze vannak kötve az alkalmazások, mindenhonnan mindennel meg lehet osztani. Külön tetszik, hogy a Facebookon, ha valaki több képet töltött fel, akkor anélkül végig tudom lapozni kicsiben, hogy rákattintanék. A billentyűzet is tök jó, egy darabig használtam a Swiftkey-t, de aztán rájöttem, hogy legalább annyi időt vesztek a prediktív miatti javítgatással, mint amennyit nyerek az egészen, úgyhogy hagytam a csudába. Végre az Endomondo is működik, nem kell mobilneten lennem hozzá, hogy elkapja a GPS jelet. Bár tudtam volna előre, akkor talán nem pulzusórát, hanem csak övet kértem volna karácsonyra! 

Meg egyébként is, nem lehet nem szeretni egy olyan telefont, ami bekapcsoláskor rám kacsint.

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio