Ugye mi jó barátok vagyunk?

Címkék: 

Ja, papíron. Vannak ugyanis olyan ismerősök, akikkel "hivatalosan" jóban vagyunk, társaságban szívélyesebben illik köszönnünk egymásnak, mint a többiekkel, meg nem árt rákérdezni a gyerekre/kutyára/frizurára, jelzendő, hogy ismeretségünk elég mélyre, az előző állapotig nyúlik vissza. 

A munkahelyen evidens, hogy vannak ilyenek, egy HR-zseninek kéne egy nagyon vonzó munkahelyre érkeznie ahhoz, hogy az elsősorban azért mégis szakmai szempontból válogatott emberek még kivétel nélkül passzoljanak is egymáshoz. Akik mondjuk tényleg csak a kávégépnél találkoznak, azoknak mindegy is lehet, de mi azért kicsit egymás agytekervényein hintázunk, arról nem is beszélve, amikor a kolléga észjárásából kell kikövetkeztetni, hogy melyik kifejezést próbálja elkerülni mondatfűzés közben, és kábé az inghajtókájának a szöge jelzi, hogy adott napon a kimaradt szót hogyan lehet neki úgy eltáncolni, hogy ne zökkentse ki. Külön történet még a kávé, a világítás, a fűtés, a ki hol ül, kinek a melyik nyelve stb. Még szép, hogy vannak súrlódások, ezt többnyire kulturáltan kezeljük. Olyannyira, hogy még én sértődöm meg, hogy akivel olyan jól elbeszélgetünk a munka szünetében, az utána miért hagy ki következetesen az osztálykiránduláson az esti buliból. 

De hogy még a családomban is előfordulnak ilyenek. Tudom én, hogy van a világnak az a része, ahol státuszharc van, kinek a műkörme hosszabb, oda tudok én csapni, ha kell. De úgy nem lehet, ha közben a szerető és támogató közeget is alakítani kell. Miközben ugyanúgy érdekek ütköznek, ugyanúgy szándékos stratégiák vannak... és ott még csak el se tudom játszani, hogy nem érdekel. 

Épp ez a fárasztó ezekben az ismerősökben: a kettős szerepjátszás. El tudom játszani a csevegést, ó, hogyne, évekig, de akkor az kerül energiába. Ha meg egyszer őszinte vagyok, akkor meg a romeltakarítás nagyon macerás.

*És igen, tudom, hogy a társadalmi konvenció p.csáknak való, de ez is olyan, mint a nyelvtudás. Nem muszáj folyton latinul beszélni, de nagyon menő, ha a Vatikánban nem állítod át a bankautomatát. 

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio