Az online kiskapu

Úgy tűnik, Belgiumban minden hivatalos dolog úgy működik, mint a medve halállistája. Egy éve lakom itt, és eddig semmilyen kellemetlenségem nem származott abból, hogy papíron nem laktam sehol, és a hatóság se tudott az ittlétemről. Persze ehhez kell a kivételezett státusz, se adóznom, se TB-t fizetnem nem kell, tehát az állam úgy van velem, hogy amíg én nem kérek tőle, addig ő se kér tőlem. Amúgy is csak lábbal előre hagynám magam bevinni egy belga orvosi rendelőbe, nyugdíjra meg Svájcban gyűjtök.

Az egyetlen dolog, amit nem tudtam elintézni, az előfizetéses mobil volt. Bementem a Proximus-kirendeltségre, de nem volt elég a Wordben írt szerződés a lakótársaimmal, kellett volna a bail, vagyis az a fajta szerződés, aminél viszont már elkezdődik a bürokratikus mókuskerék: 2 havi kaució elkülönített bankszámlán letétben, na meg egy papíron 2 szobás lakásban akkor se lakhatnak hárman, ha a nappali fele ajtóval és fallal leválasztva nagyobb, mint az otthoni szobám, és világosabb, mint a belga ingatlanok 80%-a. Ilyenem nekem, ugye sejthető, nem volt. Innentől kezdve a boltban nem álltak velem szóba, jobban mondva, másnapra ígérték a szerződést, másnap pedig már széttárták a kezüket, és rábeszéltek egy feltöltőkártyára.

Ehhez képest múlt szerdán ugyanannál a cégnél megrendeltem online egy internet+mobil csomagot (persze előfizetéseset), mivel a belga SIM-kártyám egy horvát takarítónő áldozata lett. Elkérték a címemet, megkérdezték, magam szerelem-e be vagy kérek 60 euróért technikust, akarok-e ingyen mikro-SD-t, amivel tableten is fogok tudni netezni (a mobilnet és egész Belgiumban ingyen használható 600 ezer hotspot mellett). Egy hét alatt megérkezett a modem, postán jön a SIM-kártyám meg a számla. Fizetni még nem tudom, hogy fogok, szerződést nem írtam alá, bankkártyaszámot nem adtam meg. 

Két eset lehetséges: abból indulnak ki, hogy akinek valamiféle internethozzáférése van, az rossz ember nem lehet, tehát odaadják előre a 29 eurós modemet, amivel úgyse tudok mit kezdeni, amíg ők nem aktiválják; vagy egyszerűen én voltam idióta, hogy nem próbálkoztam ezzel korábban. Nem akarok előre inni a medve netjére, de mára ígérték az aktivációt. Persze már benne van a telefonomban az a szám, amit hívni kell, ha nem működik. 

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio