Virágozzék 1024 virág

Címkék: 

Ezt posztoltam ma Facebookra és Twitterre is: It's amazing how people see their chains as tokens of freedom. És ez most nem a pénztárcatartó láncocskákra utal, amiket szememben Szalay Csongor osztálytársam tett halhatatlanná. 

Itt van ez a Microsoft-Linux vita. Persze, adatokat gyűjtenek rólunk, összeomlik, lefagy, fehér-ember-csak-ülni-bambulni-és-várni-homokóra, meg a szokásos problémák. De Typhoon kolléga például már a többedik, értelmesnek látszó ötletre (pl. a munkám meghallgatása az Európai Parlament oldalán, és a BeAn ajánlotta Sugar Sync, hogy csak a legutóbbi példákat említsem, de J. is szenvedett például a Skype-pal) kénytelen azt mondani, hogy sorry, Linux alatt nem fut, Windows-t meg nem használunk. Most akkor ezek a digitális szabadságharcosok saját magukat szívatják ezzel?

Értem én, ha a kritikus tömeg kitart, akkor előbb-utóbb optimalizálni fognak mindent Linuxra is, ahogy ez pl. a Chrome-mal is történt. Na de addig?? Jó, valamilyen szinten én is szabadságharcos vagyok, mert Apple terméket, ha Shepard bácsi megsegít, ezután sem fogok venni, és még tabletben is ragaszkodnék (HA megnyerném a mensás pályázatot, ugye) az Androidhoz, még ha nagyon kevés alkalmazás van is rá. 

Szerintem aki nem hajlandó Windowst használni és nincs az Explorer telepítve a gépére, az sok minden jóból zárja ki magát. Nem kell elsődleges rendszerként használni, lehet virtuális Windows is. De a teljes Microsoft-absztinencia olyan, mint amikor valaki inkább éhen hal, mint hogy megszegje a diétáját. Nekem is volt ilyen időszakom, de már elmúlt. 

Az ember előszeretettel zárja magát különféle ketrecekbe, mert ebben a hatalmas, bonyolult világban ezek egyben címkék is, amikkel azonosulhat. Vegetariánus vagyok. Linux-hívő vagyok. Emó vagyok (csak fekete ruhát hordok). Nem repülök Wizzairrel. Nem megyek be a Saturnba.

Ezen dolgok egy részét én hajtottam végre, másokat ismerősökön láttam. Félelem szüleménye mind. Én jobban szeretek mazsolázni. Ha tehetem, akkor vega kaját eszem (itt, Brüsszelben, többnyire tehetem, hogy otthonra rakott kelt rendelek Jóanyámtól, az más). Szeretem a grafikus felületet, szeretem a Windows 7-et (különösen az Office 2007-et, és jelzem, minden jogtiszta). Olyan sokféle színt hordok, amennyit csak lehet. Azzal repülök, amelyik olcsóbb/jókor indul. Itt nincs Saturn, otthon továbbra se frekventálom. 

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio