Morusra tanítom a teknősöket

Különben ma Bolyai volt. A Man for All Seasons volt a film, amit Egy ember az örökkévalóságnak címen lehet ismerni, bár én inkább azt mondanám, hogy Állhatatos ember. Morus Tamásról van szó (Paul Scofield alakítja, szikár, okos szemű, savanyú arca mögött a citrompor huncutus kellemes zamatával), aki ugye nemtetszését fejezte ki VIII. Henrik "öregecskedő feleség cseréje" fedőnevű akciója miatt, ezzel koldusbotra juttatva a családját és vérpadra önmagát. Aranyos sztori.

Vanessa Redgrave, akit mostanában az Estében láthatunk haldokolni, a fiatal Boleyn Annát játszotta. Legalább most már tudom, hogy ha nem is volt egy Claire Danes, azért nem nézett ki rosszul. Maga a film különben isteni, ébren tartott (nagy szó a Bolyai "Szombatonsemalszol" Műhely átlagos programjához képest), erőteljes a zenéje és végre nem egy mondvacsinált konfliktusról szól. Morust nem istenfélő szentfazékként ábrázolja, hanem éles eszű ügyvédként, akit én azért sajnáltam elsősorban, mert a saját tehetségét fojtja el azzal, hogy a börtönben csücsül.

Utána kellemes délutánt töltöttünk a Nemzeti Galériában (ez itt a reklám helye, elfogadható a büféjük, végre van citromlé a teához), Juhásztanárúr hozott mindenféle fizikai oktatójátékot, úgy mint talpra álló pörgettyű, hőerőgép (alias Szomjas Kacsa), motoros kefe, alpesi csúcsok formájára lepergő homok és gríz. Nóri megpecsételte az együttlétet dán karamellás csokiteknőseivel. Mit nekem Simonyi Károly munkássága és a fizika kultúrtörténete, végig azt lestem, hogy vajon ki venné észre, ha óvatosan ("camina la cucaracha" módszerrel) becserkészném az utolsó, brutálisan kettészelt példány karamellt vérző hátsó felét, majd szemkápráztató gyorsasággal a számba tömném, és aztán úgy tennék, mint aki csak nyelvgyakorlatokat végez?

Több komolyságot! Benyhetanárúr arca kezdett ijesztő lenni, aztán rájöttem, hogy csak azért akadtak fenn a szemei, mert elaludni készül. Amikor viszont meghallottam, hogy "Simonyi teljesülni látta régi álmát, az 5 megavoltos részecskegyorsítót", megállíthatatlan röhögésben törtem ki.  

SENKINEK NEM TESZEK ROSSZAT. SENKIRŐL NEM MONDOK ROSSZAT. SENKIRŐL NEM GONDOLOK ROSSZAT. HA EZ NEM ELÉG, HOGY EGY EMBERT ÉLETBEN TARTSON, AKKOR NEM AKAROK ÉLNI.  

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio