Beküldte Raya deBonel -
(az oviban volt egy sötétkék faliújság, azon egy banánt majszoló néger kislány, meg az első fenti kérdés, soha nem válaszolt rá senki)
Ha erre most azt mondjátok, hogy olyan, mint egy fél agy, ogreturhával bekenve, nem fogok megsértődni. A háttérben látható A szakácskönyv, amelyben is ez a recept "avokádókrémes karfiolcsoda" néven szerepel. Nekem csak egy fél karfiolom maradt, viszont legalább annyiban igyekeztem követni a receptet, hogy én se tettem bele fokhagymát (bár a szerző szándékával ellentétben én nem vallási okból, hanem mert a hétfői sütőtökös mizériához abszolút elengedhetetlen lesz az a három gerezd, ami még itthon található).
Aztán rájöttem, hogy kifelejtettem belőle a sót, és elkezdtem spekulálni, mivel lehetne izgalmasabbá tenni. Arra jutottam, hogy legközelebb mégis inkább teszek bele sót, és a kivájt torzsa helyére feltehetően reszelt cheddarral kevert krémsajt fog kerülni. Így már talán családi rendezvényen is szalonképes, főleg, hogy van még rajtam kívül avokádórajongó. Mindenesetre az illúzió kedvéért szórtam rá egy kis reszelt Tomme-ot:
Ettől leginkább egy szépreményű sült sünre kezdett hasonlítani, viszont ehető lett. Which reminds me...
A héten volt a félév nagy eseménye, az első szimulált konferencia, a téma természetesen Franciaország második legnagyobb idei hisztije, a romák kitoloncolása volt. Elég alapos kutatómunkát végeztünk (Libertyvel véletlenül pont leblattoltuk előző nap az egyik Soros-beszédet, a másikat meg, áldassék a neve, Hermann adta le nekünk előző órán), még a cigány konyha rejtelmeiben is elmerültünk. Itt akadtunk rá a "sün fokhagymával" nevezetű receptre. Közreadom, de NE MERÉSZELJÉTEK KIPRÓBÁLNI!!
Most nézzétek meg, ilyen aranyos:
Na jó, íme a recept, de készítsétek elő az erős gyomrotokat:
Hozzávalók:
1 db élő sün
só
víz
fokhagyma
Fogd meg az összegömbölyödött sünt. Fordítsd hanyatt. Öld meg egy, a nyakára irányzott csapással. Fogd meg a lábát és kezdd el kihúzkodni a tüskéit. Dobd lobogó vízbe, majd hagyd 5 percig hűlni: így tudod leszedni a szőrét. Vedd ki a vízből, fektesd egy deszkára, és késsel kapard le a szőrt. Nyisd fel a hasát, a belső szerveit a máj kivételével dobd ki, vágd le a lábait és öblítsd le.
Forró, sós vízben főzd meg a sünt és a máját. A májat fél óra múlva vedd ki. A sünnek, méretétől függően, másfél-két órát kell főnie. Ha megpuhult, tedd tányérra. A májat és a fokhagymát vágd nagyon finomra, add hozzá a főzőlé zsíros részét, öntsd rá a sünre, majd 24 órára tedd hideg helyre.