Mindennapi kenyér

Avagy amikor a Zuram este 8-kor közli, hogy nincs kenyér és ő voltaképpen éhes...


Mondom: futás után ráér? Rá, de akár be is gyúrhatná a tésztát, csak mérjem ki a hozzávalókat (magában már nem annyira bízik, mivel előző nap az elvileg 10 deka liszt-1 tojás aránypár alapján működő csipetkéből nagy nehézségek árán, vö. még egy kis tojás...még egy kis liszt... gyúrt egy dupla adagot, mert nem hitte el, hogy fél perc alatt nem muszáj neki összeállnia).

Azok pedig leend: 22 deka liszt, 1 evőkanál vaj, 1,5 kiskanál petrezselyemzöld, némi erős zöldpaprika apróra vágva, 1 kiskanál reszelt gyömbér, fél kiskanál kurkuma, két kiskanál garam masala, 1 kiskanál só és 1 evőkanál citromlé, meg némi víz.

Mire hazaértem, csecsén össze is gyúrta, sajnos arra csak utólag jöttünk rá, hogy a szezámmagot is érdemesebb lett volna belegyúrni, mint rászórni.

Kis gombócokra szedtük, kinyújtottuk.

 


Ő az utolsó példány.

Nagyon forró olajba kell tenni aztán, hogy így zsizsegjen:

 

Próbálkoztunk azzal, hogy amikor fel akart jönni, visszatartottuk, ahogy Séf bácsi tanította, de végülis célravezetőbb egyszerűen hagyni kibontakozni:

 


Ilyen kis duci lesz, szinte fánk, felül finom ropogós, alul kicsit testesebb.

 


Nofra adjusztál, Maitai fényképez, és időszakosan szezámmagokat halász (itt utalnék vissza a belegyúrás fontosságára!).

 


Mindennapi purink. Másnap is ehető, melegen kifejezetten finom, és jó játék.

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio