Beküldte Raya deBonel -
Mostani nagy tervem, hogy ha nem jön be a tolmácsolás (vagy abban a 10 évben, ami a következő EU-s felvételi körig hátravan, hacsak valaki ki nem hal, márpedig miért halna, a tolmácsok egészségesek, fittek és hosszú életűek), szeretnék egy kis sajtboltot vezetni. Olyat, mint a Csokoládéban, csak persze sajttal. Francia sajtokkal. Főleg.
Én írnám az üzleti leveleket, a rendeléseket a cégeknek, aztán később Jóanyám is betársulna, mint logisztikus, amikor már arra van szükség. Eleinte a boltban árulnék. A bolt, az egy ilyen faborítású, levendulás découpage-zsal díszített kis helyiség lenne, finom illatok lengedeznének, játék egérkék lennének stratégiai pontokon elhelyezve, meg szalmadíszek. Lenne egy galéria, ahol pár apró asztalnál világok születhetnének és omolhatnának össze egy pohár cidre vagy forralt bor, netán Monaco, Diabolo vagy picon-biére fölött (sorrendben: sör szörppel, limonádé extra szörppel - pl. ibolya - erős, gyümölcsös rövid sörrel). Említettem már, hogy korlátozott mértékben elzászi söröket (Météor, Kronenbourg, Pécheur) is árulnánk? (A Biebeskaast meg a Fleischkiechlét nem vállalom.)
Bejönnének az emberek, meg a gasztrobloggerek is, akik szájról szájra (vagy inkább Skype-ról Skype-ra?) adnák egymásnak tovább, hogy az x. utcában milyen jó kis bolt van, ott mindent meg lehet kapni, ami él és mozog (ami meg nem, azzal van fűszerezve), vagy ha nem, hát beszerzik, mert egy állati helyes és jófej tulaj van, aki a világ minden táján tud kommunikálni). És én kipörgetném egy Flammkuechenes deszkával, hogy melyik a kedvenc sajtjuk. Fantáziadús leírásokat találnék ki nekik, sajtkóstolót szerveznék, neves borászok boraival és zamatos magyar gyümölcsökkel. Főzőtanfolyamok létesülnének kizárólag a SAJT köré. Ugyanolyan tudomány lenne a kazeológia, mint most a bor-, kávé- és pálinkakóstolás.
Jól van na, tudom, hogy ehhez dörzsöltség, kezdőtőke, bürokráciai könyöklés és kiterjedt kapcsolatrendszer kell... de álmodozni még szabad.