A Grincs

Címkék: 

Van ugye a szűkebbik családom, kábé a szüleim meg a J (ő mindenkinek a bátyám, jóvan?). Az ezen felüli egyedek, legalábbis anyai ágon, nagyon más fához estek közel, mint én. Kenyértörés volt már belőle, de bejglitörés még soha.

A hat főt kiszolgáló kanapét beborító ajándékhegy láttán már évek óta minden alkalommal elhangzik a sóhajtás: "minek ez a ménkű sok ajándék?" (sic). Jóanyámmal eddig nem jöttünk rá, hogy erre az adekvát reakció az lett volna: "most panaszkodsz vagy dicsekszel?". Azt hittük, hogy tényleg zavar valaki mást is, hogy évről évre kénytelenek vagyunk x értékben (ráadásul x monoton növekvő) VALAMIT venni egymásnak. Mivel mindenkinek alapvetően mindene megvan, arra meg nem vesszük a fáradságot, hogy őszinte beszélgetéseket folytassunk vagy kötetlenül időt töltsünk egymással, lila ibolyánk nincs a másik szívének leghőbb óhajáról. Ebből vagy az sül ki, hogy minden lány sálat kap, minden fiú piát kap, vagy megpróbálunk személyre szabottan vásárolni, így van úgy hatmillió honfitársamhoz hasonlóan nekem is csokifondü-készletem.*

Négy éve, a vörösiszap idején merült fel először az ötlet, hogy inkább dobjuk össze azt a pénzt, amit erre költenénk, és adjuk a károsultaknak. Erre automatikus válasz volt, hogy "de hát a gyerekek", és minden maradt a régiben. Igen, a gyerekek, akik akkor 4, illetve 6 évesek voltak, elvégezve a szükséges számításokat, mára már biztos, hogy magukban röhögnek azon, hogy apa és a mami még mindig beveszik, hogy ők hisznek az angyalkában. (én nem tudom, kinél hogy szokás, de én már óvodában is gyanakodtam, az iskolában meg már egyenesen menő volt kimondani, hogy nincs Jézuska, és ott a helyszínen senki nem mert összeomlani, hogy jaj, oda az ártatlansága) Ezzel együtt még idén is ők voltak az első érv.

Jóanyámmal viszont most már felkészültebbek voltunk, én azt mondtam, hogy ők nyilván most is fognak ajándékot kapni, de a felnőttekről lehetne azt mondani, hogy megkérték az angyalkát, inkább azoknak vigyen valamit, akiknek nincs, talán még tanulnának is belőle a pockok, és jövőre már ők is ezt akarnák. Ami ezután zajlott a családi levlistán, azt csak a süketet párbeszédeként tudom értelmezni. Két csapat alakult: a kék sarokban a "család-->szeretet-->ajándék" asszociációs lánc, a piros sarokban (kukoricán térdepelve) meg a tabudöntögető eretnekek (=Jóanyám meg én), akik azt mondtuk, hogy eredetileg a karácsony tényleg a szeretetről szólt, meg az együttlétről, nem lehetne-e megint valami ilyesmi. Én becsszóra próbáltam kedves lenni, de amikor jöttek az olyan ötletek, hogy "csináljunk idézetes könyvjelzőt, házi készítésű bonbont, sálat, szalvétázott akármit", ráadásul mindezt kalákában, akkor eldurrant az agyamban a cinizmuscsillapító, és rámutattam, hogy 1) találkozni nincs időnk évközben, nem hogy összeülni barkácsolni, 2) melyik pasi tud és akar ilyesmit csinálni vagy kapni? Ja, mert nálunk ez egyébként úgy van, hogy mindent a nők oldanak meg, az időpont-egyeztetést, a főzést, ajándékbeszerzést, és divat hullafáradtnak lenni karácsonykor, és elhárítani az ad hoc összejöveteleket, mert mennyi munka, a férfiak meg csendben rúgnak be minden egyes találkozón. Szolidaritásból néha csatlakozom. Én nagyon sokáig azt hittem, hogy ez az érzelmi kapcsolat normális szintje egy családban, csak amikor sztorikat hallok olyan helyekről, ahol tényleg tudnak együtt nevetni az emberek, nem csak illedelmes vicceken, hanem szívből magukon, meg akkor is együtt vannak, ha senkinek nincs születésnapja, és előbb hívják egymást, ha baj van, mint a barátaikat, akkor úgy érzem, hogy én nagyon nem olyan családot akarok, mint amilyet nem választhattam. De a probléma gyökere pont az, hogy a két fél nagyon más mozit néz. És az ő filmjükben én örökre elkényeztetett, idegesítő 12 éves maradok.

Szóval a konkrét esetben a férfiak, nagyrészt a nők is, hallgattak, semmi érdemi vita nem bontakozott ki (azon kívül, hogy a fejemhez lett vágva, hogy "ő szereti a családtagjait" (tehát én nem), viszont a héten a legjámborabb és abszolút normális pasira jutott a feladat, hogy Jóanyámmal közölje, hogy nem tartanak ránk igényt a fa alatt. Esetleg a két ünnep között összejöhetünk...

Ebből az ő logikájuk szerint az jön ki, hogy ők nem akarnak velünk lenni-->nem adhatnak nekünk ajándékot-->nem szeretnek minket. Ha az én logikám szerint nézem, azt inkább nem írom ide. Eléggé padlóra vágott az eset, főleg, hogy ugyanaz ismétlődik, mint a csoporttársakkal. Másmilyen vagy, és még csak nem is álcázod? Minket különösebben nem érdekel, hogy ki vagy, kényelmesebb a többi egyformácskával szelfizni, rólad meg majd dicsérő szavakat mondunk, amikor farkcsóválva hozod a prédát.

Mindenesetre jó, hogy ezt is tisztáztuk, legalább nem fogom magam rosszul érezni, amiért nem vagyok közelebbi viszonyban az unokatestvéreimmel. Az otthon töltött 9 napomat pedig igazán kellemesebben is el tudom tölteni. Helló, forralt bor, helló, jégpálya, helló, karácsonyi vásár. Még talán Kiscsillagra is eljutok.

Ja, és az ajándék. Végül nekik fogunk egy szekérderék tartós élelmiszert (és SZALONCUKROT! ezt külön kérték) vinni. Évek óta először lesz olyan élményem, hogy valaki ténylegesen örülni fog annak, amit tőlem kap.

 

 

*Ha valaki nem tudná: a csokifondü-készlet egy rejtélyes entitás. Senki nem gyártja, vásárolja vagy használja őket, egy sötét, ősi akarat hívja őket életre, gonosz szellemük megszáll minden háztartást, de az első években, évtizedekben még nem vonják magukra a figyelmet. Még csak csöndben figyelnek porosodva a polcon, és legfeljebb azzal jelzik a velük született rosszindulatot, hogy a kis villáik megdöfködik azt, aki benyúl a szekrénybe, hogy elővegye mögülük a salátás tányérokat, azt a barna üveget, tudod, amit aztán senki nem vesz észre, és csak azért is a rántott hús mellé pakolja az uborkasalátát, hát átázik a panír.
 

Hozzászólások

Remélem, nem haragszol, de ebben a kérdésben nem teljesen értek veled egyet. Az odáig OK, hogy te nem akarsz beszállni a fogyasztói szemléletű karácsonyozásba (teljesen egyetértünk), de mintha nem hagytál volna túl sok alternatívát a többi családtagnak. Gyakorlatilag értésükre adtad, hogy te így, vagy sehogy, aztán meglepődtél, amikor azt választották, hogy sehogy. Az ő szemléletüktől vsz. nagyon távol áll az, amit te szerettél volna, szerintem ezt senkire nem érdemes rákényszeríteni, ha magától nem megy. Jó megoldást egyébként nem tudok. Amúgy meg van neked olyan választott családod, aki elfogad téged olyannak, amilyen vagy. ;)

Számomra nem derült ki, hogy mivel nem értesz egyet :)
Kétségtelenül benne volt a pakliban, hogy ez lesz a vége. Sőt valószínűleg a lapok többsége valami ilyesmi volt :) De ebből nem következik, hogy ne ez lett volna a legjobb választás. Szerintem a "kötelező családi szeretet" képmutató játszmái életeket tesznek tönkre, ez egy tűzzel-vassal irtandó mém. Ha besértődtek, hát besértődtek. Ha később hiányozni fog nekik a család másik fele, hát majd visszasértődnek. Ha nem, úgy is jó.
Szerintem már az is ritka szerencsés helyzet, aminek örülni kell, ha az ember az apja/anyja/gyereke felé őszinte érzéseket táplál. De ezt sem szabad olyan nyilvánvalónak feltételezni. Amelyik kapcsolat ér valamit, az a játszmák megtagadásától nem fog szétszakadni. Sőt, leginkább onnantól fog valóban érni valamit.

Igen, Fefe, ez a te megoldásmódod: van egy elképzelésem, ha tetszik, jó, ha nem, kapjátok be (bocs). Raya nem így működik, szerintem, ő egyszerre szerette volna az alternatív karácsonyt, és a családi elfogadást (ez rendben is van). Az egyet nem értésem oka a következő: itt azért a család hajlott kompromisszumos megoldásokra, ld. self-made ajándékok, és elméletben Raya is, valójában azonban csak a saját verziójában gondolkozott, ami a többieknek valószínűleg énidegen volt, ezért nem elfogadható. Ettől függetlenül én is kiborultam volna, ha válaszként azt kapom, hogy akkor inkább ne is legyek ott.
A játszmakérdés hosszabb lélegzetvételű dolog, de ezt inkább egyszer élőben, egy üveg bor mellett:)

Meg van bocsátva, nekem valóban nagyon kevés emberrel kapcsolatban van kedvem/türelmem ennél szofisztikáltabb megoldásokhoz, és a családom egész biztosan nem tartozik ezek közé (és számomra ez rendben is van így). Akinek van, az természetesen ne az én tanácsaimra hallgasson :) Csak a posztból úgy vettem le, hogy ez a családi karácsonyozás így nem ér egy kalap szamócát sem, nem kár érte (csak épp rossz ezzel szembenézni). Elnézést, ha rosszul, ebben is biztos benne van az én szemüvegem torzítása.

Időközben én is rájöttem, hogy lehet, hogy kifejezetten rá kellett volna vezetni őket arra, hogy jó, legyen ajándék, csak kevesebb. De nekem az a munkamódszerem, hogy én elmondom, hogy én mit szeretnék, te elmondod, hogy te mit szeretnél, és onnantól lehet kompromisszumot kötni. Ehhez képest itt az történt, hogy mindenki beásta magát a sáncai mögé, és egyik oldalon se jelent meg az együttlét igénye, az a szeretet, amit a másik fél fennhangon hirdetett.

De ha már szóba került a választott család: sajnos szerdákon nem vagyok Pesten, de 20-23. között vagy 26-án esetlen ráértek valami üvegboros megmozdulásra?

Ha még benne vagok a választott családban, én szívesen! :)

Na, szerveződik ez is már, csak a Fefe válaszoljon még, és akkor véglegesítem az időpontot. Hanem nagyon meghatottatok ám!

Én tényleg szeretem a családom, beleértve téged is. Sokat idéztél tőlem, és amilyen értelmezést hozzátettél, az baromira rosszul esik. Sosem gondoltam volna, hogy így gondolkodsz rólam vagy a távolabbi családodról. És nem értem, hogy ha konfliktusod van velem, miért nem velem beszéled meg? Miért a barátaidhoz fordulsz megerősítésért, ahelyett, hogy próbálnád megoldani a konfliktust azzal, akivel kell? Részemről még mindig áll, hogy szívesen találkoznék veled, amikor itthon vagy és beszéljük meg, felnőttesen, és nem netes posztban vagy kommentekben.

Most már tudjuk, te hogyan értelmezed, amit én itt leírtam. Már csak a szeretet definíciójáról kellene beszélgetnünk. A barátaimtól én nem kértem semmit, ők mégis leírták, hogy nem értenek egyet velem vagy egymással bizonyos dolgokban, de elfogadnak úgy, ahogy vagyok. Nekem valahol itt kezdődik a szeretet. És nagyon szívesen beszélgetnék én is veled élőben, mert e-mailben próbáltuk, nem megy.

Szerintem nem ismered az értelmezésemet, mert meg sem kérdezted. Amikor itthon leszel, és lesz időd, keress meg. A netes párbeszédre én most itt pontot teszek.

...megosztom, amit a szülinapomon írtam. Szeretet-definíció, vagy ki hogy értelmezi.

2014. szeptember 21. – Szülinapok
Csodajó napom volt, hallali-hallali-hó. Ma tartottuk meg a szeptemberi szülinapokat, amelyben jómagam ünnepeltként is érintett voltam. Reggel kutakodva pillantottam bele nagyítós tükrömbe, hátha „megmondja nékem”, hol tartok, merre megyek. Mióta betöltöttem a 37. évemet, azóta „szokásommá” vált, hogy figyeljem, vizsgáljam és jó esetben irányítsam is életem változásait. Szóval tavaly óta élek némileg tudatos életet. Ahogy épp vizslattam a tükörképem, eszembe jutott, vajon melyik részem a legöregebb? Nem az éveket, inkább a tapasztalatot tekintve. Melyiket használtam és melyikkel éreztem, érzékeltem a legtöbbet? Miközben fürkészgettem a láthatót, persze rájöttem: a szemem a legöregebb. A fáradtság vagy inkább a bölcsesség teszi, hogy már nem csillog úgy, ahogy régen? És vajon életem csöpke tapasztalata az íráshoz elégséges-e? No, de ezen a vidám napon hess, hess innen el, messze repüljetek tőlem ti, lélek mélyére hatoló kérdések és gondolatok, indulás az ünneplés színhelyére.
A családom igen szűk körű, húsznál többen eddig még sosem voltunk, beleértve a legtávolabbi rokonokat, akik Budapest határán túl is max. 30km-re merészkedtek tiszta levegő és nyugalom reményében. (Helló és viszlát vidéki esküvők és pálinkaillatú disznóvágások, úgy tetszik, hozzátok sajnos csak vendégművészként lehet szerencsém ebben az életben.) Talán a családtagok szűkös száma és a fizikai közelség is segítségemre lehetett abban, hogy a kapcsolatom mindenkivel bensőséges maradt a rohanós életmenet ellenére. Mázlista vagyok, nem választottam, mégis szeretem a családom, és benne mindenkit valahogy egyedülállóan őrültnek tekintek. Az őrület nemes értelmében, amely megkülönbözteti a különlegest az átlagostól. A vezető hír, amellyel ezúttal nagynéném fogadott, a Kiskegyed címlapja volt, amelyről nyelvzseni unokahúgom, a család legintelligensebb Mensa-tagja* mosolygott, mint okos huszonéves nő. Mintha csak azt hirdetné: van remény kiskegyed számára! Meglepő és mulatságos felvezetés a welcome-drinkhez.
Aztán Bátyáméktól a közeli étterem felé vesszük az irányt, ami kevésbé megszokott, általában valakinél otthon ülünk ünnepet, de most idő és energia hiányában kiszerveztük a sütéshez-főzéshez kapcsolódó teendőket. Gyors, profi és minőségi kiszolgálásban van részünk, így a tortászkodás és ünneplődés 2-3 óra múlva már ismét otthonos környezetben zajlik. Szép sorban lepjük meg egymást, először a kölyköket, aztán a felnőtteket. Az ajándékok jó része könyv és színház. Szerencsére rég volt már, hogy meglepetésként új ruhát, kabátot, cipőt vagy csizmát adtunk vagy kaptunk a kinőtt-elnyűtt helyett. Páran kipróbálunk egy új társas játékot, az Érzelmek birodalmát, ahol beszélni kell egy-egy érzésről, az átélt élményről, milyen volt és miben segített neked? Játék közben unokaöcsém 10 év alatt szerzett bölcsességével lep meg. Levezetésként 8 éves unokahúgommal még gyöngykarkötőt fűzünk, ő kettő csinosat is készít, mire én a magamét visszafejtem, mert tök béna lett.
Hétkor ülök autóba, a zenét most hanyagolom, hallani akarom a gondolataimat. Legközelebb karácsonykor találkozunk így közösen.

*A Mensa egy szervezet, amely a népesség 98%-nál magasabb IQ-val rendelkező embereket tömöríti.

Örülök, hogy te így látod, és jó neked a családban! Nekem sajnos nem ez a nézet jutott. Én a Mensában kapom meg ugyanezt az elfogadást és jó érzéseket, valószínűleg azért, mert köztük nem az IQ-m számít, mert az ott legjobb esetben átlagos, hanem más tulajdonságaimra figyelnek, amik számomra fontosabbak. Bár nem tőlem származik a "választott család" kifejezés, most, hogy így belegondolok, tényleg azok. És én is szívesebben beszélgetek személyesen, csak így 1400 km-ről nem marad más, mint az internet.

nekem sem. Sajnálom, ha "csak" ezt vetted belőle le. Én azt hiszem a Mensában sokkal jobban figyelsz kifele. No, most már tényleg off. Jó éjt!

drug to reverse viagraviagra catalanadefine viagra pillsviagra pode causar cancer de prostataviagra sandoz e bomseriose online apotheke viagraviagra boosts chemical cuddle performancerobin williams viagra todayviagra and excessive alcoholwhat is the chemistry of viagrawieviel kostet viagra in der apotheke
buy viagra soft online <a href=http://viagraiy.com/>buying viagra online</a>
where to purchase viagra online <a href=http://viagraiy.com/>buy viagra super active online</a>
generic viagra uk pharmacy <a href=http://viagraiy.com/>buy pfizer viagra</a>
can i buy viagra without prescription <a href=http://viagraiy.com/>viagra on prescription uk</a>
cheap viagra canadian pharmaciesviagra used for anginamail order viagra legalno prescription viagra canada onlinesufro de tension alta puedo tomar viagrala granada es el viagra naturalviagra in holland apotheke kaufencome aumentare l'effetto del viagraviagra biologyaviagra when your youngi want to buy viagra in ukwatermeloen werkt als viagra

<a href=http://cialisvbuy.com/>Cialis tablets australia</a> cialis efficacycialis soft fedex shippingcialis vs viagra vs levitra alcoholcialis soft without a perscriptionhow to use cialis100mg viagra or 20 mg cialiswhich has less side effects viagra cialis or levitraonline pharmacy purchase cialisviagra cialis kaufenventajas de cialis sobre viagra5mg dose of cialis prescriptioncialis levitra e viagracialis chewablegeneric cialis without prescriptiongeneric cialiscialis to buy new zealandcialis duitslandbrand name cialis softcialis rezeptfrei kaufen hollandcialis generic lowest price
online cialis <a href=http://kawanboni.com/>Cialis generic</a>
enter site natural cialis <a href=http://cialisvus.com/>Buy cialis</a>
viagra cialis levitra <a href=http://cialisees.com/>Generic cialis tadalafil</a>
metroprolol combines with cialis safebestellen cialis softviagra levitra cialis vergleichcialis line prescriptionwhat is more effective viagra levitra or cialiscialis contains tadalafiltarif cialis francewhat is cialis productcialis drug interactionapproval emea tadalafil cialis pahinteraction between viagra and cialiscialis expirationcialis capsules 10

<a href=http://cialisees.com/>Cialis from canada</a> viagra cialis preturiviagra vs cialis 2018europe online sale cialis softwas kostet cialis in deutschen apothekencialis versus regalisvtt sp cialis escialis and vision problemslowest cialiscialis soft 60 tabletscialis en viagracialis soft patent europeis cialis soft covered by anthemqual o melhor viagra cialiscialis eli lillycialis es viagrageneric for viagra or cialisfree sample viagra cialis levitrageneric cialis bogusimpotence cialis soft
how does cialis work <a href=http://cialisiv.com/>Generic cialis tadalafil</a>
cialis ahumada <a href=http://cialisda.com/>Cialis generico</a>
fast cialis online <a href=http://cialisvu.com/>Cialis from canada</a>
viagra vs cialis vs levitra pricescialis viagra no prescriptionwhat if cialis does not workkeywords cialis tadalafildoes cialis soft worktadalafil generic cialiscialis v viagra forumlong half life of cialiswhere to buy viagra and cialislevitra or cialis or viagra better

[url=http://cialisb.com/]Cialis tablets australia[/url] bluebird house cialiscialis online genericcialis informaci nliquid viagra vs liquid cialisdifference entre viagra cialis levitrato enhance effects of cialishow does cialis soft work after picsgeneric cialis prescriptionscaverta cialis soft viagra tadalisphoenix liquid cialisbuy generic viagra cialis onlineimport cialiscialis soft 5mg cheapcialis cialusbuy cialis soft australia
side effects of cialis [url=http://babecolate.com/]Cialis 5mg[/url]
safe site to buy cialis online [url=http://eddrugsgeneric.com/]Tadalafil[/url]
cialis baratos compran uk [url=http://cialisbuys.com/]Cialis generico[/url]
buy cheap cialis in ukcialis pills emailhow fast does cialis daily workconsiglio viagra o cialiscialis and niasincialis duitslandwhat is more powerful viagra or cialispicture cialis boxgeneric cialis pills testimonialscialis exercise

<a href=http://cialisiv.com/>Cialis canada</a> gebruik cialischeapest generic substitute cialis softcialis class action suitmacular degeneration cialismens health cialis alternativecialis 5mg bestellen ohne rezeptforum cialis ou viagraviagra cialis kaufencialis switzerlandforum cialis viagra levitracomprar cialis onlinecialis viagra boardcialis 5mg daily canadacialis 20 mg onlineaffect of cialis on womencialis addictionwhen cialis doesnt workcanadian pharmacy cialis 40 mgcialis 5mg preco brasilcialis adderall india
cialis baratos compran uk <a href=http://cialisda.com/>Cialis generico</a>
precios cialis peru <a href=http://cialisvu.com/>Generic cialis</a>
cialis coupon <a href=http://cialisb.com/>Best buy canada online</a>
fda approval of cialisacheter cialis internetpatanol cialis nexiumcialis message boardswanted cialisbuying cialis soft ukcialis bestellencialis ratecialis 20 mg tabletcialis kopen haarlembuy cialis soft without prescriptioncialis time to start working

<a href=http://cialisb.com/>Cialis online</a> cialis bloedverdunnerscheap generic cialis 180 pillsorder cialis from canadacialis adderall india40 grams of cialischeapest generic viagra and cialis pillscialis cartoonsgay men buy cialiscan you combine viagra and cialishow do i get viagra or cialis
cialis arginine interactio <a href=http://babecolate.com/>Cialis tablets australia</a>
cialis lilly tadalafi <a href=http://eddrugsgeneric.com/>Best buy canada online</a>
order generic cialis online <a href=http://cialisbuys.com/>Cialis generico</a>
best soft cialiscialis buzzmachine by jeff jarviscialis levitra staxyn and viagraviagra cialis legitimate dealersachat viagra et cialiscialis alcohol affectreal cialiscialis kopen afhalencialis rezeptfrei kaufen per nachnahmefind search 76k cialis viagra pagesnexium cialiscialis and trial

<a href=http://cialisb.com/>Cialis online</a> cialis bloedverdunnerscheap generic cialis 180 pillsorder cialis from canadacialis adderall india40 grams of cialischeapest generic viagra and cialis pillscialis cartoonsgay men buy cialiscan you combine viagra and cialishow do i get viagra or cialis
cialis arginine interactio <a href=http://babecolate.com/>Cialis tablets australia</a>
cialis lilly tadalafi <a href=http://eddrugsgeneric.com/>Best buy canada online</a>
order generic cialis online <a href=http://cialisbuys.com/>Cialis generico</a>
best soft cialiscialis buzzmachine by jeff jarviscialis levitra staxyn and viagraviagra cialis legitimate dealersachat viagra et cialiscialis alcohol affectreal cialiscialis kopen afhalencialis rezeptfrei kaufen per nachnahmefind search 76k cialis viagra pagesnexium cialiscialis and trial

<a href=http://cialisvu.com/>Cialis tablets</a> cialis couplescan you take viagra a day after cialismetroprolol combines with cialis safecialis samplscialis tadalafil 100mgfree cialis trialcialis blood circulationcialis pillsgenerieke cialis bestellengeneric cialis tadalafil tadalis bestellen buy
click now buy cialis brand <a href=http://cialisb.com/>Cialis from canada</a>
cialis flussig <a href=http://babecolate.com/>Cialis canada</a>
sublingual cialis online <a href=http://eddrugsgeneric.com/>Cialis online</a>
cialis viagra samplergenerika cialis online kaufencialis pricesbuy cialis soft online in ukdaily cialis and viagra combinedmultiple orgasms with cialisreview cialis and viagracialis und viagra forumidentify real cialiscialis peak effectherbal alternative cialis softlilly icos cialis pillsorder cialis soft 10 tabletsdaily dose cialis availabilitycialis soft expirationaphrodisiac cialis softcheap impotence drug generic cialis deliverycialis finasteride propeciatufts health cialisbuy cialis cialas

<a href="http://viabiovit.com/">generic viagra online</a> lowest price viagra <a href="http://viabiovit.com/">viabiovit.com</a>
how to buy viagra without seeing a doctor <a href=http://viabiovit.com/>http://viabiovit.com/</a>
is buying viagra online legal http://viabiovit.com/#viagra-5-mg
difference between viagra and cavertaorder viagra without rx onlinecan you buy viagra online in the ukviagra blood pressure side effectsviagra 10 pillsprecio viagra 50 mgviagra generico italiaviagra cost per monthgeneric viagra generic cialis pillsviagra online 123chinese fake viagrais taking 2 viagra safewhere i can buy viagra in chicagobuy viagra phnom penhviagra sui giovaniworking out on viagradoes rush limbaugh use viagradrug forum viagrahow does viagra take effect

<a href="http://viabiovit.com/">generic viagra online</a> lowest price viagra <a href="http://viabiovit.com/">viabiovit.com</a>
how to buy viagra without seeing a doctor <a href=http://viabiovit.com/>http://viabiovit.com/</a>
is buying viagra online legal http://viabiovit.com/#viagra-5-mg
difference between viagra and cavertaorder viagra without rx onlinecan you buy viagra online in the ukviagra blood pressure side effectsviagra 10 pillsprecio viagra 50 mgviagra generico italiaviagra cost per monthgeneric viagra generic cialis pillsviagra online 123chinese fake viagrais taking 2 viagra safewhere i can buy viagra in chicagobuy viagra phnom penhviagra sui giovaniworking out on viagradoes rush limbaugh use viagradrug forum viagrahow does viagra take effect

<a href="http://viabiovit.com/">generic viagra online</a> lowest price viagra <a href="http://viabiovit.com/">viabiovit.com</a>
how to buy viagra without seeing a doctor <a href=http://viabiovit.com/>http://viabiovit.com/</a>
is buying viagra online legal http://viabiovit.com/#viagra-5-mg
difference between viagra and cavertaorder viagra without rx onlinecan you buy viagra online in the ukviagra blood pressure side effectsviagra 10 pillsprecio viagra 50 mgviagra generico italiaviagra cost per monthgeneric viagra generic cialis pillsviagra online 123chinese fake viagrais taking 2 viagra safewhere i can buy viagra in chicagobuy viagra phnom penhviagra sui giovaniworking out on viagradoes rush limbaugh use viagradrug forum viagrahow does viagra take effect

<a href="http://viabiovit.com/">online viagra</a> can i buy viagra without a prescription <a href="http://viabiovit.com/">viabiovit.com</a>
where do i buy viagra online <a href=http://viabiovit.com/>http://viabiovit.com/</a>
buy viagra online canadian pharmacy http://viabiovit.com/#buy-viagra
can you buy viagra at walmartfarma total productos viagra sildenafilgeneric viagra sold in canadaviagra side effects bodybuildingviagra prescription in the ukpharmacy selling viagrafemale viagra daily mailthe viagra tsa experimentviagra multiple myelomaviagra in libyakamagra viagra skillnad

<a href=http://viagraessale.com/>viagra cheap price</a> canadian viagra
where to order viagra online <a href=http://rldta.com/>buy viagra cheaply</a>
buy viagra without a prescription <a href=http://viagraessale.com/>get viagra</a>
buy viagra ireland <a href=http://viagravonline.com/>where to buy generic viagra</a>
holistic viagrawhere can i get viagra in indiawhat company manufactures viagradifference viagra cialisque es mas potente viagra o cialisviagra rezeptfrei wienside effects of using too much viagracan you buy viagra at the chemistscan you take propranolol with viagraviagra used by nfl playerscheap link outlet com viagrawhy is alcohol bad with viagrawhat is viagra look like

<a href=http://viagraessale.com/>viagra cheap price</a> canadian viagra
where to order viagra online <a href=http://rldta.com/>buy viagra cheaply</a>
buy viagra without a prescription <a href=http://viagraessale.com/>get viagra</a>
buy viagra ireland <a href=http://viagravonline.com/>where to buy generic viagra</a>
holistic viagrawhere can i get viagra in indiawhat company manufactures viagradifference viagra cialisque es mas potente viagra o cialisviagra rezeptfrei wienside effects of using too much viagracan you buy viagra at the chemistscan you take propranolol with viagraviagra used by nfl playerscheap link outlet com viagrawhy is alcohol bad with viagrawhat is viagra look like

<a href=http://viagraessale.com/>viagra cheap price</a> canadian viagra
where to order viagra online <a href=http://rldta.com/>buy viagra cheaply</a>
buy viagra without a prescription <a href=http://viagraessale.com/>get viagra</a>
buy viagra ireland <a href=http://viagravonline.com/>where to buy generic viagra</a>
holistic viagrawhere can i get viagra in indiawhat company manufactures viagradifference viagra cialisque es mas potente viagra o cialisviagra rezeptfrei wienside effects of using too much viagracan you buy viagra at the chemistscan you take propranolol with viagraviagra used by nfl playerscheap link outlet com viagrawhy is alcohol bad with viagrawhat is viagra look like

<a href=http://viagravonline.com/>where to buy real viagra</a> buy viagra pill
how to get viagra free <a href=http://rldta.com/>viagra how to get a prescription</a>
where to buy viagra with prescription <a href=http://viagravipsale.com/>generic viagra online usa</a>
viagra super active <a href=http://viagrayosale.com/>viagra best buy</a>
viagra valencia entrega en manodiferencia viagra y levitraviagra loss of eye sightprice of viagra walgreenshow to get viagra prescription from doctortop gear viagra in bolivia<a href="http://www.obat" target="_blank">http://www.obat</a> viagradarle viagra a mi esposoviagra preis spanienimformation on viagrawhere can i get viagra in koreacomplicaciones del consumo de viagra en diabeticosdoxazosin vs viagrathuoc kick duc viagrasubaction showcomments viagra start from onlineviagra samples ukworking out after taking viagrabuy viagra online shopwhere to get viagra in thailandviagra et cardiaque

<a href="http://cialisvv.com/#">generic cialis online</a> buy cialis pills online <a href="http://cialisvv.com/#">cialisvv.com</a>
order cialis <a href=http://cialisvv.com/#>http://cialisvv.com/</a>
cialis 20mg usage http://cialisvv.com/
<a href=http://cialisvv.com/#>Cialis tablets australia</a>
1cialis compare levitra viagraviagra and cialis which is betterr pit sp cialiscialis and faintingcialis westernbook brandi cialis soft com generic guest sitecialis cost comparison
http://universalcoinprices.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=cialis...

Szerinted?

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio