Az üdülőpart-szindróma

Ezt a kampányt azért indítottam el, hogy ugyanabban a városban (vagy annak agglomerációjában, ie. ahova megy busz) ne legyen két azonos nevű utca. És nem, a "van", illetve a "van der" beszúrása ne számítson különbségnek. Egyébként Joris van Spilbergen édes anyukáját csókoltatom.

Az volt, hogy este 10-kor indultam el Amszterdam egyik helyéről a tisztázatlan másikra. Kaptam egy üzenetet a hollandosoktól, hogy a szülinapi buli a van Spilbergenstraat 132-ben van. Ugye, nektek se szúrt szemet az első "van"? Hát, nekem se. Rákerestem, Google Maps, úristen, ez budapesti megfeleltetéssel Pomázon van, de oké. Fél 11-kor kábé az utolsó buszra szálltam fel abban a tudatban, hogy akkor nyilván ott alszunk, vagy legalább négyen fogunk taxit. A megállótól még 650 métert kellett botorkálni, és ebben a lakóparkká avanzsált víztorony megkerülése sötétben című művelet is benne volt. Itt is van az utca, 24-essel kezdődik, nyilván lefelé nő. A következő ház a 14*. Ófrancba. Elő a Whatsapp-pal, és így másodszorra már észrevettem azt a "van"-t. Zsigerből tudtam, hogy teljesen máshol van, és az is megképzett előttem, hogy itt vagyok este 11-kor, nyilván elment az utolsó busz, nyilván nincs holland SIM-kártyám, és nincs is semmi nyitva, hogy vehetnék, még egy taxit se tudok hívni, és itt egyébként a madár se jár, nemhogy egy rendes kocsma nyitva lenne. Így lenne ötösöm a lottón.

A megállóban segítségnek ki volt írva, hogy a két másik busz, ami Beverswijkba, illetve Haarlembe megy**, ideiglenesen a Spaarnestraaton áll meg. Kösz, bmeg. No de Adélka tudni szokta, hol a törülközője. Az első autó célpontja ismeretlen, de állítólag a mögötte lévő valami amszterdami ismeretlen helyre menne. Viszont ő nem áll meg. A harmadik szerencsétlen kísérlet után egy kutyasétáltató néni megszán, és elmutat a ködös, távoli Spaarnestraat felé. Próbálom neki is elmondani, hogy az miért nem segít, amikor fel is bukkan az utca végén a busz. Ami itt nem fog megállni. Pánikszerű rohanásba kezdek, de már látom, hogy nem fogom elérni. Magyarországon feladnám, de ez itt a lehetőségek toleráns hazája***, így pár perc múlva már ingyen wifivel a hátsóm alatt robogok Haarlem felé. A többieket tájékoztatom helyzetemről, villámgyorsan karaokeparty szerveződik egy pályaudvarközeli helyen. Mire odaértem, az ünnepelt túlságosan elázott, hogy értékelje a gesztust, pedig ennyit még senkinek a szülinapjáért nem utaztam****.

Ja, és hogy miért üdülőpart? Mert a családi otthon utcájával azonos nevű üdülőparti háznak címzett levelek között telt a gyerekkorom.

*Hollandia kisebbrendűségi komplexusát orvosolandó a házszámok nem lineárisan, hanem inkább logaritmikusan növekednek.
**Igen, kábé nekem is ennyire volt informatív.
***NOT, de a buszsofőr megszánt.
****Na jó, Helyibaráté azért vetekszik ezzel, három órás, két átszállásos út országon belül, az teljesítmény.

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio