Szösszenetek a leonbergi irodalmi tevékenységéből

Mint ma rendrakáskor kiderült, a leonberginek a konténerhajón töltött év alatt fejlődésregényt hajózási témájú esszéket kellett írnia, amit kissé berzenkedve ugyan, de meg is tett. Most következik a berzenkedés, értő fordításomban.

Bevezető bekezdés az összes iromány elején:

"Az STCW, a német szabályozás vagy micsoda értelmében a M... I.... konténerhajó fedélzetén történő tartózkodásom alatt, a képzésem részeként dolgozatokat kell írnom arról, ami itt zajlik."

Pár kósza idézet:

"...na de tényleg, szeretném azt hinni, hogy van ennek egy rendes módja is, és szeretném is megtudni, mi az, de az biztos, hogy ezen a hajón nem fogom."

"Rozsdavakarás. Egyes szabály: ha rozsdás, sózz rá egy kalapáccsal. Kettes szabály: jó, kettes szabály nincs. De vannak kivételek. Például a csörlőink hidraulikus csövei teljesen el vannak rohadva, Ha ezeket kezdenénk rozsdátlanítani, eresztenének, mint az istennyila, vagy szét is esnének, akkor meg lehet őket cserélni."

"Ebben a dolgozatban nem fogok túl sok mindent elmagyarázni, mert veszekedett fogalmam sincs róla, hogy mit várnak tőlem."

"Most azt kéne leírnom, hogy kell rozsdátlanítani, festeni vagy hegeszteni, vagy hogy találsz meg egy repedést? Hát, fogsz egy elemlámpát, kinyitod a szemed, és ha van agyad, akkor azt se árt használni*. Ennyi elég?"

"Oké, speciális felszerelés, hmm, speciális felszerelés, hát, hogy őszinte legyek, többnyire még rendes, normális felszerelésünk sincs. Amikor elindulok rozsdátlanítani, és viszem a védőszemüveget meg a maszkot, az elsőtiszt néha szarkasztikusan megjegyzi: "Á, már megint hoztad a spéci felszerelésedet". Ez is ér?"

A kedvencem:

"Lehet, hogy még a tisztek se tudják, de a biztonság nem opcionális, hanem kötelező. Szerintem egyszerűen csak lusta, idióta barmok, akik csesznek elolvasni a szabályokat, ugyanúgy, ahogy erre a dolgozatra is meg fogom kapni az aláírást. Biztos nem írná alá, ha elolvasná, amit ide írtam."

Vinnyogvaröhögős. Asszem, ezzel megnyerte magának, hogy naplót fogok íratni vele.

 

 

*Nem volt egyértelmű, hogy mire gondol a költő: a lámpát vagy az agyat kell használni, de szerencsére itt ült mellettem. Bár Devecseri Gábornak lett volna ilyen segítsége.

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio