Bij uw buur

Egy dolog, amit nem bírok Nyugat-Európában megszokni: az a hülye szokás, hogy a posta távollét esetén a szomszédhoz adja be a küldeményeket. Ezt tuti, hogy Magyarországon nem mernék megcsinálni, talán csak faluhelyen, ahol a postás mindenkit ismer, meg azt is tudja, hogy melyik két szomszéd ősellenség, és nem fogja oda beadni a csomagot, ahol inkább elrekkentik, mint hogy a hülye Kovács megkapja, amit rendelt.

Akkor kaptam először szívszélhűdést, amikor a eBayen rendelt (nem két fillér, na) dizájnerszámítógépem került a szomszéd indiaiakhoz, de még cifrább eset történt a leonbergiéknél. Ugye ő koleszban lakott egészen a legutóbbi időkig, ha nem vesszük annyira szigorúan a definíciókat, akkor tulajdonképpen hetvenvalahány szomszédja volt. Sikerült egy csomagot olyan utolsó pillanatban megrendelnie, hogy csak a küldő ígérete volt az, hogy Valentin-napra megjön, persze nem jött. Utána kapott egy értesítést, hogy kint jártak, most X napig átveheti a postán, utána visszamegy a feladónak. Akkor a leonbergi pont egy hónapra idejött hozzám, gondolta, jó lesz az a feladónál is addig. Több jelzés a postától nem jött, viszont a weboldalon átváltott az állapot "kézbesített"-re. Na, ez ugyancsak érdekes, vajon kinek kézbesítették? Nem tudom már, hogy derítette ki, hogy annak a szerencsétlen kartársnak adták oda, akitől a tankozást is tanulta, ebből a srácból még jó nem származott soha. A leonbergi érdeklődően küldött neki egy sms-t vagy mit, amire két héttel később annyit válaszolt, hogy ő most Louisianában van, a csomag meg a szobája ajtaja előtt. Az máig nem tisztázott, hogy kívülről vagy belülről, illetve hogy ha kint, akkor ő távozása előtt hagyta ott, vagy valakit a leonbergi üzenetének a hatására szervezett oda, hogy vegye ki a szobájából a csomagot. Sajnos, bármennyire a józan észnek ellentmond az, hogy a barátomnak szóló, egyébként elég értékes csomagot a teljesen nyitott koleszfolyosón hagyjam, majd a tengerentúlra távozzak, ebben az esetben úgy tűnik, ez történt. A csomagnak persze lába kélt, persze a leonbergi ezt az eredeti kézbesítés után egy hónappal tudta meg, mit lehet ilyenkor csinálni? 

A leonbergi azonnal a rendőrséget akarta hívni, de lehiggasztottam és pár lépéssel visszább küldtem a folyamatban. Először kérdezd meg a postát, ugyan mondják már meg, miből következtettek arra, hogy a koleszban talált bárkinek odaadhatják (aki lehet akár az egyik bentlakó testvére vagy drogdílere, ugye), és ugye vállalják az anyagi felelősséget. Hát most itt tartunk, de a leonbergi még mindig védi ezt a szomszédhoz beadós rendszert, amit én legszívesebben sóval hintenék be.

Bár az kétségtelen, hogy az előnyei is megvannak, ma például egy óriási küldemény érkezett a címemre, délután 2-kor, és ezt is egy szomszéd kapta meg, történetesen az a kismama, akinek az elmúlt héten egy plüssgólya volt az ablakába applikálva. Úgy kellett egy kupacból kiválasztanom a nekem szóló dobozt. Aki úgyis otthon ül gyesen, legalább tegyen szolgálatot a köznek, nem?

Mondjuk akkor nagyon röhögtem, amikor kinyitottam a dobozt. Mi ütött az emberembe, hogy 5 kiló quinoa mellett amarántlisztet, kókuszolajat, aszalt szedret és chiamagot rendeljen?

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio