Cseh szívmelengető

Tegnap az Európai Parlament eddigi legmenőbb elnöki beszédét hallottam Milos Zemantól. Az indításkor egy pillanatig azt hittem, szenilis a bácsi (69 éves), kommunista pártkongresszusra képzeli magát: Leszek Kolakowski lengyel filozófust idézte, aki a szocializmusról szóló 1957-es előadását a tárgy negáltjának 30 perces taglalásával kezdte (a szocializmus NEM cenzúra, munkatábor, megfélemlítés), majd a végén egy szuszra hozzátette: a szocializmus egy jó dolog! Engem ezzel már megvett, csak a leonbergi, eszemadta, a nyugati agyával nem fogta azonnal, hogy akkor most A vagy B.

Hanem a teljes parlamenti patkóból lelkes tapsot váltott ki azzal, ahogy elkezdte a "mi nem Európa" című tirádáját: Európa nem a Parlament Brüsszelből Strasbourgba költöztetése minden hónapban! Európa nem az energiatakarékos izzókról szóló ostoba irányelv! Azt kicsit nem értettem, amikor az Európai Bizottságot felerősített faládának meg rágóguminak nevezte, de ez biztos valami cseh idióma. Viszont meglepően okos gondolatai voltak: Európába születni nem érdem, európainak lenni kulturális döntés, meg hogy szabályokat meg lehet állapítani például a minimál- és az átlagbér arányára vonatkozóan, de hogy konkrétan mennyi legyen, azt ne már az állam szabja meg. Felhánytorgatta még, hogy még mindig "nincs kit felhívni Európában", hagymázalt kicsit a közös európai hadseregről és a harmonizált adókról, és beillesztette a kötelező kék-alapon-sárga-csillagos farkat a környezetvédelemről meg a szociálpolitikáról.

A végére még odaszúrt egyet Cohn-Benditnek azzal, hogy mi az, hogy "európai fiatalok, egyesüljetek!", hát egyrészt ő egy európai öreg, másrészt az egyesülés (unite) jelenthet egyformaságot is (unify), abból pedig ő, köszöni szépen, ugyanúgy nem kér, mint ahogy ne legyen európai sajt és európai sör, egyébként pedig mindenki igyon cseh sört, mert az a világon a legjobb.

És mindezt enyhén előredőlve, szovjetes angolsággal, döcögősen, gunyorosan, igazi párttitkári fahangon adta elő. Mintha a múlt század felejtette volna az elnöki székben. Martin Schulz zavarában olyanokat mondott neki, mint hogy az EU-nak szüksége van az olyan erős államokra, mint Csehország (?). Ovációval engedték csak el. Szeretem az olyan államfőket, akikről normál esetben nem lehet hallani. Azok teszik a dolgukat. Ami időnként annyi, hogy meg kell nevettetni nyolcszáz képviselőt meg pár szerencsétlen tolmácsot.

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio