A padláskonyha kis hencegője

Egyszer majd írok arról is elmélkedést, hogy gyarapszanak az ember erőforrásai az élete során, de addig is elszórakoztatlak titeket az új lakhelyemmel. Képzeljünk el egy fiatalból már-már a középkorúság felé hajló, vallon úriembert, aki zimbabwei gyerekkor és multik alkalmazottjaként eltöltött informatikus-mérnöki karrier után pár éve nyugdíjba vonult. Mostanság kedvteléseinek él, úgy mint utazás, kortárs komolyzene, helytörténet és ingatlanvásárlás. Több háza is van, amelyek többé-kevésbé felújítandó állapotban várják, hogy gazdájuk kezdjen velük valamit. A kézenfekvő ugye az lenne, hogy felújítja, aztán kiadja. Brüsszelben egy tisztességes szoba 500 eurónál kezdődik havonta (diákoknak, csóróknak, kis szerencsével vannak olcsóbbak is, de azok nagyrészt olyanok is). 

És ekkor emberünk belép a nagy néha használt Couchsurfing oldalra (nickneve: Paul Pateau), ott is a "flat/room in Brussels: find your home" csoportba. És meglátja rayadebonel felhasználó zseniálisan "Raya's challenge: room for 300 euros" címmel ellátott hozzászólását. 

Raya deBonelnek ugyanis elege lett abból, hogy egy olyan városban, ahol a profitmaximalizálás érdekében lakik, háromhavonta lehúzzák róla az egyéves roxforti tandíját, és az egyszerűség kedvéért úgy döntött, hogy a harácsolás utolsó hónapjaiban szobát bérel. Így talált egymásra a két tea-, bicikli- és temetőrajongó. Most pedig egy olyan házban lakom, amilyenbe valamirevaló eurokrata a büdös életben nem tenné be a lábát.

Innovatív, egykor bizonyára átmenetileg szánt, ám azóta meghonosodott megoldások tárháza az egész. Figyelem:


Ezek a dobozok a második emeleten várják, hogy valaki IKEA-polcokat építsen belőlük, addig is lehet a tetejükre öltönyöket akasztani, illetve meggátolják a nagy, kerekes bőrönddel közlekedő betörők bejutását is. 


A ház egyetlen fényforrása. Különösen nagyra becsülendő, tekintve, hogy a hálószoba, a konyha és a fürdő meg a wc három különböző szinten található. Vaksötétben, egy kanna forró teával, vietnami papucsban egyensúlyozva a csigalépcsőn felbecsülhetetlen élmény!


Mondhatnám, hogy szúrd ki a három apró különbséget egy fürdőszobaajtó és eközött, de nem mondom. Megnyugtatásul közlöm, hogy a bejárattól balra egy teljesen diszkréten használható zuhanyfülke is van, egyébként meg nem nézünk oda.

A vécéajtót csak azért nem fényképeztem le, mert nincs rajta semmi érdekes, zár, kilincs, efféle hülyeségek. Pici lendülettel kell meghúzni, amikor bent van az ember.


Ez már legalább világos: a konyhasarkot látjuk. Oda jobbra, ahol a piák tornyosulnak, jönne egy szintén dobozban lévő négylapos főzőlap. 

Ahogy Quasimodo mondta: a javát a végére tartogattam, avagy van itt vonzó rész is. Igazából ebbe szerettem bele. 


Ez az a helyiség, ahol TILOS vad házibulikat rendezni, amikor Paul Pateau október közepétől november végéig meglátogatja az öccsét Új-Kaledóniában (és ha már ott van, megnézi Vanuatut, Új-Zélandot és Indonéziát, javaslatokat még elfogad). Különösen tilos visongó, tűsarkús lányokat meghívni!


Az ablakból meg látszik egy izé, egy vaskocka. Rémséges, milyen szocreál!

A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio