Az üdülőpart-szindróma

Ezt a kampányt azért indítottam el, hogy ugyanabban a városban (vagy annak agglomerációjában, ie. ahova megy busz) ne legyen két azonos nevű utca. És nem, a "van", illetve a "van der" beszúrása ne számítson különbségnek. Egyébként Joris van Spilbergen édes anyukáját csókoltatom.

Az volt, hogy este 10-kor indultam el Amszterdam egyik helyéről a tisztázatlan másikra. Kaptam egy üzenetet a hollandosoktól, hogy a szülinapi buli a van Spilbergenstraat 132-ben van. Ugye, nektek se szúrt szemet az első "van"? Hát, nekem se. Rákerestem, Google Maps, úristen, ez budapesti megfeleltetéssel Pomázon van, de oké. Fél 11-kor kábé az utolsó buszra szálltam fel abban a tudatban, hogy akkor nyilván ott alszunk, vagy legalább négyen fogunk taxit. A megállótól még 650 métert kellett botorkálni, és ebben a lakóparkká avanzsált víztorony megkerülése sötétben című művelet is benne volt. Itt is van az utca, 24-essel kezdődik, nyilván lefelé nő. A következő ház a 14*. Ófrancba. Elő a Whatsapp-pal, és így másodszorra már észrevettem azt a "van"-t. Zsigerből tudtam, hogy teljesen máshol van, és az is megképzett előttem, hogy itt vagyok este 11-kor, nyilván elment az utolsó busz, nyilván nincs holland SIM-kártyám, és nincs is semmi nyitva, hogy vehetnék, még egy taxit se tudok hívni, és itt egyébként a madár se jár, nemhogy egy rendes kocsma nyitva lenne. Így lenne ötösöm a lottón.

A megállóban segítségnek ki volt írva, hogy a két másik busz, ami Beverswijkba, illetve Haarlembe megy**, ideiglenesen a Spaarnestraaton áll meg. Kösz, bmeg. No de Adélka tudni szokta, hol a törülközője. Az első autó célpontja ismeretlen, de állítólag a mögötte lévő valami amszterdami ismeretlen helyre menne. Viszont ő nem áll meg. A harmadik szerencsétlen kísérlet után egy kutyasétáltató néni megszán, és elmutat a ködös, távoli Spaarnestraat felé. Próbálom neki is elmondani, hogy az miért nem segít, amikor fel is bukkan az utca végén a busz. Ami itt nem fog megállni. Pánikszerű rohanásba kezdek, de már látom, hogy nem fogom elérni. Magyarországon feladnám, de ez itt a lehetőségek toleráns hazája***, így pár perc múlva már ingyen wifivel a hátsóm alatt robogok Haarlem felé. A többieket tájékoztatom helyzetemről, villámgyorsan karaokeparty szerveződik egy pályaudvarközeli helyen. Mire odaértem, az ünnepelt túlságosan elázott, hogy értékelje a gesztust, pedig ennyit még senkinek a szülinapjáért nem utaztam****.

Ja, és hogy miért üdülőpart? Mert a családi otthon utcájával azonos nevű üdülőparti háznak címzett levelek között telt a gyerekkorom.

*Hollandia kisebbrendűségi komplexusát orvosolandó a házszámok nem lineárisan, hanem inkább logaritmikusan növekednek.
**Igen, kábé nekem is ennyire volt informatív.
***NOT, de a buszsofőr megszánt.
****Na jó, Helyibaráté azért vetekszik ezzel, három órás, két átszállásos út országon belül, az teljesítmény.

Hozzászólások

mint amikor a Hollywood feliratot kerestem kocsival. Beírtam én a GPS-be, hogy Beach Drive, elküldött egy másik városba, Hollywood felirat sehol. Aztán az útitársamnak gyanús lett, hogy az N betűt is elé kellett volna írni, úgymint North Beach Drive...
Haarlem meg igazán elvárható lenne, hogy jelentsen neked valamit, az volt az, ahova akkor mentünk együtt, te meg én, amikor eltévedtünk (szintén :D) és nem sikerült a skanzenba menni!

Szerinted?

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
A jogokat megtartjuk magunknak Lelke: Raya • Külcsín: Studio1 • Hálótárs: Netstudio